A projektről

Valláscooltúra Magyarországon

Egyesek szerint a vallás nem releváns téma a kortárs Európában és a világban. A környezetünkben történő napi események és globális tendenciák azonban azt mutatják, hogy a vallásos jelenségek nemcsak izgalmas kulturális hálózatot és újabbnál-újabb kapcsolatrendszereket hoznak létre, de számos ideológiai és kulturális konfliktus-potenciált is tartalmaz. Projektünk célja a vallásosság új, vallástudományi és kultúra-tudományi megközelítésben történő bemutatása a nagyközönség számára.

A projekt a kultúratudományi és vallástudományi népszerűsités műfajában készült, amelynek nemzetközi példái ma óriási népszerűségnek örvendenek és meghatározó hangjai a kortárs vallástudományi párbeszédnek (Religious Studies Project, Religion for Breakfast). A magyar nyelvterületen egyedülálló és premiernek számitó kezdeményezés fő célja, hogy a hazai és nemzetközi kortárs kutatások eredményeit közérthető és interaktív módon ismertesse a fiatal magyar nagyközönséggel és érdeklődő szakközönséggel egyaránt. Célcsoportunk változatos, transzgenerációs, amely középiskolásoktól az egyetemistákon át az idősebb generációkig minden olyan magyar anyanyelvű érdeklődőhez szól, akik figyelemmel követik a kortárs Európa és globális vallási jelenségeket.
A projekt fő témája a kortárs európai vallásosság és konfliktus-kutatás főbb témáit fogja érinteni. Tematikus változatossága révén, a kezdeményezés interdiszciplináris módszertannal kíván dolgozni. A projekt a kortárs tudományos-ismeretterjesztés legnépszerűbb műfajában, videó (Youtube) és hanganyagban (Spotify podcast) fog bemutatni 24 témát. Az előadások számos közösségi oldalon és online felületen hosszú távon elérhetőek lesznek (Youtube, Facebook oldal, saját honlap és Spotify) amely jelentős vizibilitást ad a projektnek és hosszú távon biztosítja az előadások szabad felhasználhatóságát. A projekt újszerűségét magyar nyelvterületen a téma eddig érintetlen, leginkább teológiai vagy vallási közösségekhez kötődő feldolgozottsága adja, amely ezen túllépve, vallástudományi és kultúratudományi megközelítésben kívánja elemezni Európa és a világ vallásos jelenségeit és kortárs problémáit.

A projekt futamideje: 2022 január 1-december 31.

Projekt tagjai: dr. T. Szabó Csaba, dr. Szilárdi Réka, Barcsa Krisztina és Kiss Szandra. Projekt adminisztrátora: Karsai Marianna, Vallástudományi Tanszék.

A projekt az NKFI-1 MEC_N 140878 “VallásCOOLtúra: vallási és kulturális interferenciák a globalizáció korában cimű pályázat keretében valósult meg (10.000.000 forint)